פודקאסטים

יסודות האוריינות: ניווט התפתחות הקריאה מלידה ועד גיל ההתבגרות

פודקאסט זה בוחן את אבני הדרך הקריטיות בהתפתחות הקריאה, תוך שימת דגש על חשיבות אבחון והתערבות מוקדמים במקרה של קשיי קריאה. עם תובנות לגבי גורמים פנימיים וחיצוניים המשפיעים על אוריינות, הדיון מעמיק באופן שבו שפה, קוגניציה וסביבות מועשרות תורמות להצלחת הקריאה של הילד. המאזינים יקבלו הבנה של תפקיד המשפחות ואנשי המקצוע בטיפוח רכישת קריאה יעילה וחשיבות המעקב אחר אבני דרך התפתחותיות.

על פי המאמר:

Horowitz‐Kraus, T., Schmitz, R., Hutton, J. S., & Schumacher, J. (2017). How to create a successful reader? Milestones in reading development from birth to adolescence. Acta Paediatrica, 106(4), 534–544. https://doi.org/10.1111/apa.13738

לחצו כאן


קריאה דיאלוגית: מפתח לצמיחה קוגניטיבית בגיל הרך

פרק זה בוחן מחקר המשווה את ההשפעות של קריאה דיאלוגית לעומת סיפור סיפורים מבוסס מסך על שליטה קוגניטיבית ותפקודי ניהול של ילדים בגיל הגן. באמצעות מחקר שכלל 32 ילדים, הממצאים מגלים כי קריאה דיאלוגית לא רק משפרת מיומנויות שפה אלא גם משפרת באופן משמעותי יכולות קוגניטיביות, ומדגישה את הערך של אינטראקציה אנושית בלמידה מוקדמת. הצטרפו אלינו לדיון על השלכות תוצאות אלה והצורך במחקר מתמשך בהתפתחות אוריינות מוקדמת.

על פי המאמר:

Twait E, Farah R, Shamir N, Horowitz-Kraus T. Dialogic reading vs screen exposure intervention is related to increased cognitive control in preschool-age children. Acta Paediatr. 2019 Nov;108(11):1993-2000. doi: 10.1111/apa.14841. Epub 2019 Jun 9. PMID: 31074876

לחצו כאן


דינמיקת האינטראקציה בין אם לילד: מבט רב-מודאלי על סנכרון והתפתחות שפה

פודקאסט זה בוחן את ממצאי מחקר החוקר דפוסי סנכרון בין אימהות לפעוטות שלהן במהלך אינטראקציות, תוך שימוש בגישה רב-מודאלית. עם התמקדות ב-EEG, קשב משותף וניתוח תנועה, המחקר מדגיש את חשיבות האינטראקציות בין אם לילד בפיתוח מיומנויות חברתיות ויכולות שפה. תובנות מרכזיות מגלה כי סגנונות ותנאי אינטראקציה שונים משפיעים על הסנכרון, עם השלכות על הורות חיובית והתפתחות הילד. הפרק תומך בהבנה מקיפה של דינמיקות אלה כדי ליידע פרקטיקות עתידיות בתמיכה ביחסי מטפל-תינוק.

על פי המאמר:

Gashri C, Talmon R, Peleg N, Moshe Y, Agoston D, Gavras S, Fischer AG, Horowitz-Kraus T. Multimodal analysis of mother-child interaction using hyperscanning and diffusion maps. Sci Rep. 2025 Feb 13;15(1):5431. doi: 10.1038/s41598-025-90310-x. PMID: 39948429; PMCID: PMC11825838

לחצו כאן


מעבר למילים: הכוח הסמוי של הקריאה הדיאלוגית

בפרק זה, אנו חוקרים את הקריאה הדיאלוגית, שיטה מרתקת המשפרת את כישורי השפה ופיתוח הקשב של ילדים. גלו את היתרונות המגובים במחקר של סיפור אינטראקטיבי, למדו כיצד ליישם זאת בבית, וראו כיצד זה מטפח אהבה נצחית לקריאה בילדכם. הצטרפו אלינו בעודנו מתעמקים בקסם של הפיכת הקריאה לחוויה דינמית!

לחצו כאן


קשרים עצביים: הבנת סנכרון הורה-ילד בהתפתחות קוגניטיבית

פודקאסט זה בוחן מחקר פורץ דרך החושף דפוסי עצבים משותפים בין זוגות הורים-ילדים ביולוגיים בזמן האזנה לסיפורים. הממצאים מצביעים על כך שפעילות מוחית מסונכרנת משפיעה על ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של ילדים, ומדגישה את השפעת המעורבות ההורית והסביבה. באמצעות הדמיה עצבית ומודלים אנליטיים מתקדמים, המחקר מציג 'טביעות אצבע' עצביות ייחודיות של זוגות הורה-ילד ומציע דרכים פוטנציאליות לשיפור קשרים משפחתיים וצמיחת ילדים באמצעות התערבויות ממוקדות.

לחצו כאן


השפעת אמצעי הקריאה על סנכרון מוחי הורה-ילד: תובנות ממחקר משנת 2025

פודקאסט זה דן במחקר משנת 2025 שפורסם ב-Acta Paediatrica, אשר חקר את ההבדלים בסנכרון מוחי בין הורים וילדים בזמן קריאה מספרים מודפסים לעומת מסכים. המחקר חשף שקריאת חומרים מודפסים מטפחת כישורים קוגניטיביים טובים יותר ומשפרת את איכות האינטראקציה, ומדגיש את הצורך בסביבה ביתית עשירה באוריינות. ככל ששימוש במסכים גובר בחינוך, הממצאים תומכים באסטרטגיות לשיפור המעורבות במהלך קריאה ממסכים כדי לתמוך בהתפתחות הילדים.

לחצו כאן